Als we nou eens allemaal een stoeptegel uit de tuin halen, dan kan het regenwater mooi weg lopen!

De thema’s die we bespreken op LIJN 2030 zijn veelal klimaat-thema’s, maar natuurlijk ook leefbaarheidsvraagstukken. Want het is allemaal niet zo zwart-wit.

Als we nou eens allemaal een stoeptegel uit de tuin halen, dan kan het regenwater mooi weg lopen!

We kunnen er niet omheen: de wereld warmt op en daarmee ook het Nederlandse klimaat. De gevolgen van het  extreme weer hebben we gezien: onderlopende straten en zelfs huizen, hoge temperaturen in de stad maar ook in huis, en droogte zoals we die in de zomer van 2018 hebben ervaren. Het is niet meer “waarom moeten we er iets aan doen?”  het is nu echt de vraag:  “hoe doen we er wat aan?”

Vraag een halte van LIJN 2030 aan voor meer informatie of ga naar www.arnhemklimaatbestendig.nl

Arnhem heeft toch geen last straks? Wij liggen lekker hoog...

Extreme weersverschijnselen worden deze eeuw nog normaal, stellen klimatologen. In Nederland is de gemiddelde temperatuur in een eeuw tijd drie graden gestegen.

Ook Arnhem is gevoelig voor klimaatverandering. In de stad zijn grote oppervlakten verhard door gebouwen, wegen en parkeerplaatsen. Deze verhardingen worden behoorlijk warm tijdens hittegolven en laten te weinig water infiltreren in de bodem bij regenbuien. In ons noordelijke stadsdeel met zijn hoogteverschillen leidt dat ertoe dat het water de ‘bult’ afstroomt naar de lager gelegen wijken.

Wat doen we in onze stad?

We kunnen samen wat aan de gevolgen van dit extreme weer doen. Als gemeente en waterschappen maken we daar waar mogelijk de openbare ruimte meer klimaatbestendig: stenen eruit en meer groen erin. Maar het grootste deel van de stad is in handen van particulieren; woningcorporaties, bedrijven en individuele bewoners. Dit betekent dat als we Arnhem willen voorbereiden op weersveranderingen door klimaatverandering, wij dit met zijn allen moeten doen. En eigenlijk is dat helemaal niet zo moeilijk. Het Platform Arnhem Klimaatbestendig helpt je een beetje op weg. Kijk voor heel veel mogelijke maatregelen en goede Arnhemse voorbeelden op www.arnhemklimaatbestendig.nl.

Thema’s LIJN 2030

We komen bij u in de buurt om te praten over de volgende onderwerpen